Szczep Manaki, to jeden z zachowanych szczepów pierwotnych, wywodzących się jeszcze ze starożytności. Duża odporność na suszę, choroby i trudne warunki glebowe powodowały, że szczep Manaki był uprawiany nim spopularyzowano nowoczesne techniki rolnicze. W Grecji oliwa Manaki jest nazywana słodką, gdyż łączy w sobie nutę świeżych owoców i ziół z lekką pikantnością. Ma wyrazisty, aksamitny ale zarazem łagodny smak, który pozytywnie zaskakuje tych, którzy próbują jej po raz pierwszy. Oliwa z oliwek Manaki jest ceniona nie tylko za smak, ale również za swoje właściwości zdrowotne. Jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze, w tym polifenole, oraz witaminy E i K. Te składniki przyczyniają się do ochrony przed chorobami serca, poprawy funkcji mózgu i zmniejszenia ryzyka przewlekłych stanów zapalnych. Ten endemiczny szczep jest uprawiany w Koryntii, Mykenach, Epidauros i Kranidi. Na północy granicę jej upraw wyznacza miejscowość Agii Theodori powyżej której, zaczyna się obszar upraw szczepu Megaritikis, a na południu Argos, poniżej którego, natrafimy już na szczep Koroneiki. Z uwagi na małą produkcję, szczep Manaki nigdy nie wszedł do masowej sprzedaży, co pomogło zachować zarówno tradycyjne metody upraw, jak i tłoczenia. Szczep jest kultywowany na niedużych rodzinnych plantacjach, z których właściciele pozyskują oliwę także dla swojej rodziny i znajomych co narzuca dbałość o jakość i ekologię upraw. Oliwa Manaki jest tradycyjnie pozyskiwania w czasie procesu tłoczenia na zimno, czyli w temperaturze do 27 stopni Celsjusza, co pozwala w pełni zachować wszystkie witaminy i substancje o właściwościach zdrowotnych. Zgodnie też z kulturą regionu w którym rośnie, oliwa Manaki nie jest filtrowana, a jej klarowanie następuje w naturalnym procesie sedymentacji, podczas której osad sam opada na dno. Proces ten podobnie jak tłoczenie na zimno pozwala w najwyższym stopniu zachować zarówno wyjątkowy smak jak i walory zdrowotne oliwy.
W kuchni oliwa z oliwek Manaki jest wszechstronna, świetnie nadaje się do sałatek, marynat, gotowanych potraw i jako dodatek do świeżego pieczywa. Jej wyjątkowy smak najlepiej jest docenić, używając jej jako końcowego dodatku do potraw, aby nie traciła swoich delikatnych aromatów pod wpływem wysokiej temperatury.
butelka szklana 0,75 l – 70 zł
puszka 1 L – 76 zł
puszka 3 L – 216 zł
oliwki kalamata 500 gram netto – 29 zł
Oliwa niefiltrowana, Extra Virgin, z pierwszego tłoczenia, tłoczona na zimno i niefiltrowana, co jest na puszce ! Szczep Manaki ok 90% z domieszką Koroneiki Tłoczarnia rodziny Bekas w Koliaki koło Epidauros. Plantacje z Epidauros.
Koszt wysyłki kurierem to 18 zł od paczki.
W Krakowie dowóz gratis
Zamówienia
Oliwę wysyłamy od marca do maja, później od października do grudnia.
W Krakowie dowóz gratis
Żeby zamówić wystarczy skontaktować się przez messenger lub wysłać SMS na numer
+48 609 520 154
