Szczep Manaki, to jeden z zachowanych szczepów pierwotnych, wywodzących się jeszcze ze starożytności. Duża odporność na suszę, choroby i trudne warunki glebowe powodowały, że szczep Manaki był uprawiany nim spopularyzowano nowoczesne techniki rolnicze. W Grecji oliwa Manaki jest nazywana słodką, gdyż łączy w sobie nutę świeżych owoców i ziół z lekką pikantnością. Ma wyrazisty, aksamitny ale zarazem łagodny smak, który pozytywnie zaskakuje tych, którzy próbują jej po raz pierwszy. Oliwa z oliwek Manaki jest ceniona nie tylko za smak, ale również za swoje właściwości zdrowotne. Jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze, w tym polifenole, oraz witaminy E i K. Te składniki przyczyniają się do ochrony przed chorobami serca, poprawy funkcji mózgu i zmniejszenia ryzyka przewlekłych stanów zapalnych. Ten endemiczny szczep jest uprawiany w Koryntii, Mykenach, Epidauros i Kranidi. Na północy granicę jej upraw wyznacza miejscowość Agii Theodori powyżej której, zaczyna się obszar upraw szczepu Megaritikis, a na południu Argos, poniżej którego, natrafimy już na szczep Koroneiki. Z uwagi na małą produkcję, szczep Manaki nigdy nie wszedł do masowej sprzedaży, co pomogło zachować zarówno tradycyjne metody upraw, jak i tłoczenia. Szczep jest kultywowany na niedużych rodzinnych plantacjach, z których właściciele pozyskują oliwę także dla swojej rodziny i znajomych co narzuca dbałość o jakość i ekologię upraw. Oliwa Manaki jest tradycyjnie pozyskiwania w czasie procesu tłoczenia na zimno, czyli w temperaturze do 27 stopni Celsjusza, co pozwala w pełni zachować wszystkie witaminy i substancje o właściwościach zdrowotnych. Zgodnie też z kulturą regionu w którym rośnie, oliwa Manaki nie jest filtrowana, a jej klarowanie następuje w naturalnym procesie sedymentacji, podczas której osad sam opada na dno. Proces ten podobnie jak tłoczenie na zimno pozwala w najwyższym stopniu zachować zarówno wyjątkowy smak jak i walory zdrowotne oliwy.
W kuchni oliwa z oliwek Manaki jest wszechstronna, świetnie nadaje się do sałatek, marynat, gotowanych potraw i jako dodatek do świeżego pieczywa. Jej wyjątkowy smak najlepiej jest docenić, używając jej jako końcowego dodatku do potraw, aby nie traciła swoich delikatnych aromatów pod wpływem wysokiej temperatury.
puszka 1 L – 76 zł
puszka 3 L – 216 zł
oliwki kalamata 500 gram netto – 29 zł
Oliwa niefiltrowana, Extra Virgin, z pierwszego tłoczenia, tłoczona na zimno i niefiltrowana, co jest na puszce ! Szczep Manaki ok 90% z domieszką Koroneiki Tłoczarnia rodziny Bekas w Koliaki koło Epidauros. Plantacje z Epidauros.
Koszt wysyłki kurierem to 18 zł od paczki.
W Krakowie dowóz gratis
Zamówienia
Oliwę wysyłamy od marca do maja, później od października do grudnia.
W Krakowie dowóz gratis
Żeby zamówić wystarczy skontaktować się przez messenger lub wysłać SMS na numer
+48 609 520 154